Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Zespół Szkół Ogólnokształcących w Zaklikowie Zespół Szkół Ogólnokształcących w Zaklikowie

Sprawozdanie za listopad – styczeń 2023/2024 – #LABORATORIA PRZYSZŁOŚCI.

Utworzono dnia 22.01.2024
Czcionka:

W kolejnych miesiącach roku szkolnego 2023/2024 w Publicznej Szkole Podstawowej w Zaklikowie realizowane były zajęcia z wykorzystaniem pomocy dydaktycznych i sprzętu zakupionego w ramach projektu #Laboratoria Przyszłości.

W trakcie zajęć uczniowie klas pierwszych zaznajomili się z podstawami programowania, poznali zasady konstruowania budowli i stawiali pierwsze kroki w świecie Lego. Starsi uczestnicy zajęć tworzyli swobodne budowle, i wspierali młodszych kolegów w programowaniu oraz sami tworzyli rozbudowane koncepcje programistyczne. Drugi rok z Projektem „#Labolatoria Przyszłości” to nie tylko budowanie wg instrukcji programu lecz coraz większa aktywność i własna inwencja twórcza dzieci – realizujących swoje pomysły na konstrukcje jak i programowanie powstałych budowli.

Zajęcia Lego SPIKE  wkomponowały się w realizowaną w świetlicy szkolnej w roku szkolnym 2023/2024 innowację pedagogiczną „Europa i ja” – Dania, a jak wiadomo to właśnie ten kraj jest ojczyzną ulubionych przez dzieci klocków Lego. Podczas niektórych zajęć innowacji pedagogicznej Zestawy SPIKE ESSENTIAL stanowiły pomoc i wsparcie w procesie poznawczym podczas zajęć innowacji pedagogicznej (liczymy w języku duńskim, poznajemy zabawy rówieśników z Danii).

W trakcie trwania zajęć utrwalił się stały skład grupy – osoby, które najczęściej i systematycznie brały udział w zajęciach - 11 uczniów (dwóch uczniów z klasy 1a SP, jeden uczeń z klasy 1b SP, dwoje uczniów z klasy 2a SP, troje uczniów z klasy 3a SP, troje uczniów z klasy 3b SP).

Nauczyciel prowadzący zajęcia: Joanna Zegan.

Na lekcjach informatyki klasa 8 ćwiczyła budowanie i programowanie robotów w języku Python z wykorzystaniem klocków Lego Education SPIKE Prime. Klasa 3 korzystając z zestawów Lego Education SPIKE Essential oraz języka kodowania opartego na Scratchu przygotowywała własne projekty. Zajęcia miały na celu rozwijania logicznego i algorytmicznego myślenia, pasji i chęci zwiększania wiedzy oraz zdolności wizualno – przestrzennych, stworzenie możliwości odniesienia sukcesu w programu oraz kształcenie umiejętności kreatywnego rozwiązywania problemów.

Na lekcjach chemii uczniowie korzystali z Wirtualnego Laboratorium Empirusz.Wirtualna rzeczywistość Empiriusza angażuje naszych uczniów, pobudza ich wyobraźnię i zwiększa motywację, pomaga zrozumieć skomplikowane zagadnienia, ale także znacznie poprawia zdolność zapamiętywania nabytej wiedzy.

Dzięki wykorzystaniu nowoczesnej technologii Wirtualne Laboratorium Empirusz jest dla nas doskonałym, cyfrowym, odwzorowaniem laboratorium chemicznego. W pełni wyposażone w odczynniki chemiczne, szkło laboratoryjne i sprzęt potrzebny do wykonywania doświadczeń chemicznych, zawsze przygotowane do przeprowadzania doświadczeń i bezpieczne dla uczniów.

Nasi uczniowie, korzystając z gogli oraz kontrolerów, przeprowadzają zgodnie z instrukcją wybrane doświadczenia. Pozostali uczniowie obserwują ich przebieg na tablicy interaktywnej. Notują obserwacje oraz formułują wniosek w Karcie laboratoryjnej. Urządzenie jest intuicyjne i łatwe w obsłudze, a wysoka jakość grafiki pozwala poczuć się jak w prawdziwym laboratorium.

Uczniowie zawsze z niecierpliwością czekają na lekcje, w czasie których będziemy pracować z Empiriuszem

Sprawozdanie za listopad – styczeń 2023/2024 – #LABORATORIA PRZYSZŁOŚCI.

Utworzono dnia 22.01.2024, 12:04

Pogoda